Jarmuż to popularny składnik wielu sałatek i zielonych koktajli. Co sprawia, że przepisy na przysmaki z takim dodatkiem są coraz bardziej popularne? Na jakie korzyści możemy liczyć w chwili, gdy jarmuż zacznie się regularnie pojawiać na naszych talerzach?
Istnieje wiele powodów, dla których zdrowa dieta powinna uwzględniać obecność jarmużu. To warzywo ma bardzo dużą wartość odżywczą, dzięki czemu może wspomóc nasz organizm solidną porcją witamin i minerałów. Jarmuż to niewielka ilość kalorii i bardzo dużo błonnika, dlatego też chętnie sięgają po niego osoby pragnące sobie ułatwić odchudzanie. Warzywo to zawiera też sporo witamin (m.in. A, C, K oraz witaminy z grupy B) oraz ważnych składników mineralnych, takich jak: żelazo, potas, magnez czy mangan. Dzięki zawartości wielu silnych przeciwutleniaczy, jarmuż często pojawia się w menu osób pragnących wspierać swoją skórę i w naturalny sposób hamować proces starzenia się organizmu. Zdrowa dieta z takim warzywem pomoże nam też wzmocnić naturalną odporność organizmu, a przy okazji skuteczniej chronić się przed chorobami nowotworowymi. Warzywo to zawiera również cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, dzięki którym nasz mózg może lepiej funkcjonować.
Ciekawy smak i duża wartość odżywcza to mocne strony warzywa, które w menu wielu z nas już dawno zajęło ważne miejsce. Jarmuż to samo zdrowie, zatem im częściej będziemy sięgać po jego liście, tym lepiej dla naszego organizmu.